Historia

Kasvua ahkeralla talkootyöllä

Lentopallon Ruskaturnaus on pelattu ensimmäisen kerran vuonna 2001. Tuolloin pienimuotoisena – vain muutaman joukkueen kokoisena – alkanut turnaus on kasvanut vuosien varrella ahkeran talkootyön, innokkaiden pelaajien ja reilujen sponsoreiden avustuksella.

Turnaus on pidetty perinteisesti ruska-aikaan Alajärvellä. Ensin pelipaikkana oli kauppaoppilaitos, sittemmin joukkuemäärän kasvaessa turnaus on laajentunut myös koulukeskuksen liikuntahalliin. Ensimmäisinä vuosina joukkueet olivat mies- ja sekajoukkueita, kun viime vuosina mukaan on tullut naisille oma sarja.

Joukkueissa uusia ja vanhoja

Lentopallo on houkutellut pelaajia Etelä-Pohjanmaalta ja Keski-Suomesta, aina Vaasaa, Jyväskylää ja Kokkolaa myöten. Osa joukkueista osallistuu turnaukseen vuosi toisensa perään, minkä lisäksi mukaan uskaltautuu lähes joka vuosi uusia joukkueita. Joukkuemäärä on hieman vaihdellut ja enimmillään turnaukseen on osallistunut noin 20 joukkuetta. Kaiken kaikkiaan tapahtuma vetää turnauspäivänä paikalle noin 300-500 henkeä.

Uusikylän lentopalloilijat järjestäjänä

Turnauksen järjestävät Uusikylän lentopalloilijat. Turnauksen on ideoinut alajärveläinen metsäkonealan yrittäjä Keijo Kantonen (kuvassa oikealla), joka tunnetaankin turnauksen ”isänä”. Yhteensä talkooporukkaan kuuluu noin 10-15 henkeä.

Uskollisia sponsoreita

Ennen turnausta talkoolaiset etsivät sponsoreita, jotka lahjoittavat arvontaan erilaisia tavarapalkintoja ja lahjakortteja. Vaikeista taloudellisista ajoista huolimatta sponsoreita on aina löytynyt ja osa heistä on ollut tukemassa turnausta jo useampana vuonna. Iso kiitos teille!

Palstamillimetrejä saatu hyvin

Lisäksi ennen turnausta hoidetaan tiedottaminen eri lehtiin ja nettipalveluihin – näistäkin palstamillimetreistä ja nettinäkyvyydestä iso kiitos paikallislehdille ja muille toimijoille! Turnauksen lähestyessä talkoolaiset hoitavat nettisivujen päivittämisen sekä ilmoittautumisten vastaanoton ja otteluohjelman suunnittelun. Turnauksen nettisivut uudistettiin vuonna 2018, siitä iso kiitos yhden naisen graafiselle yritykselle Syaanille.

Varsinainen touhupäivä onkin sitten turnauspäivä, jolloin huolehditaan pisteiden merkitsemisestä, kanttiinista ynnä muusta. Työtä riittää myös turnauksen jälkeen, kun nettisivuille päivitetään tulokset sekä uusia valokuvia, joita lähetetään myös paikallislehtiin.

Talkoolaisille omat paidat

Talkoolaisille tilattiin omat paidat vuoden 2013 turnaukseen, jotta osallistujat tietävät turnauksessa ketä kiskaista hihasta, jos jokin askarruttaa. Limenvihreissä paidoissa on edessä Ruskaturnauksen logo ja takana teksti ”staff”. Alla olevassa kuvassa Päivi-päivittäjä päivittää nettisivuja Ruskaturnauksen uusi paita päällään.

Iso kiitos talkoolaisille, pelaajille, sponsoreille ja paikallislehdille sekä verkkopalveluille, että olette ottaneet Ruskaturnauksen omaksenne!