Turnausjuttu 2008

Ruskaturnauksessa naiset kasvattavana voimana

Turnauksen joukkuemäärä lähes nelinkertaistunut alkuvuosista

Umbro iskee ja Perho 2 torjuu.

Tänä vuonna lentopallon Ruskaturnaus pelattiin runsaalla osallistujamäärällä. Kahdeksatta kertaa järjestettävään turnaukseen osallistui yhdeksän naisten ja kuusi miesten joukkuetta.

– Ruskaturnaus ottaa hiljalleen paikkansa alueen lentopalloturnausten joukossa. Huonoimpana vuotena on mukana ollut vain neljä miesten joukkuetta. Tänä vuonna ja viime vuonna turnaukseen on tullut mukaan naisten sarja, joka on vetänyt porukkaa, myös miehiä naisten mukana, kommentoi turnauksen ”isä” Keijo Kantonen.

– Tänä vuonna miesten pelit ja etenkin naisten loppuottelut olivat tiukkoja. Tilaa turnauksessa olisi vielä muutamalle joukkueelle.

Roosa Aho haki palloja kiitettävästi.

Runsaan osallistujamäärän vuoksi pelit pelattiin kahdessa eri paikassa, miehet perinteisesti JAMIn Alajärven toimipisteellä ja naiset koulukeskuksen saleissa. Koulukeskuksessa pelasi myös C-95-joukkueen Roosa Aho, 12, jota katsomossa kannustivat äiti Virpi Aho sekä siskot Senja, 6, ja Reetta-Maria, 10. Myös Mika-isä piipahti pelejä katsomassa.

– Roosalla on menossa neljäs pelikausi. Aiemmin tytöt pelasivat D-tytöissä, mutta ovat nyt siirtyneet C-tyttöihin. Ruskaturnaukseen he lähtivät harjoitusmielellä. Vanhemmilta pelaajilta, joista osa on pelannut myös sarjatasolla, tytöt saivat kovaa vastusta ja kokemusta, kertoo ylpeä äiti Alajärveltä.

Turnaukseen Aho oli tyytyväinen. Häneltä kiitosta saivat muun muassa turnausajankohta, kanttiinin antimet ja ennen kaikkea runsas osallistujamäärä.

– Lentopallo on nouseva harrastus Alajärvellä. Turnauksessakin naisjoukkueissa on yllättävän paljon alajärveläisiä ja uusia harrastajia tulee turnausten myötä, hän uskoo.

Ruskaturnaukseen joukkueita osallistui Etelä-Pohjanmaalta ja Keski-Suomesta.

Isoveljeä kannustamassa

Katsomossa kannustamassa istui myös lappajärveläinen Jarmo Viitasalo sekä hänen poikansa Martti, 7.

– Pelit on ollu tosi hyviä, arvioi Martti, joka oli katsomassa isoveljensä Lauri Viitasalon, 17, peliä Alajärven joukkueessa.

Isoveljensä tavoin myös Martti on aloittanut lentopallon pelaamisen ja aikoo tulla jopa paremmaksi pelaajaksi kuin veljensä.

– Onhan näitä pelejä mukava katsoa, mutta jännempää se oli, kun Laurikin oli vielä pieni. Tänä vuonna turnauksessa on mukavasti joukkueita. Toisaalta harmittaa, kun naiset pelaavat toisessa salissa, koska nyt täällä ei ole silmäniloa, vitsailee Jarmo.

Katsomossa Viitasalojen kanssa pelejä katseli alajärveläinen Heikki Viitasaari.

– Olen pelannut lentopalloa itsekin. Turnauksesta olisi voitu tiedottaa hieman aiemmin, niin tänne olisi voinut koota omankin joukkueen. Muutoin turnauksen ajankohta on hyvä. Kesä on mennyt, mutta kuitenkaan sarjapelit eivät ole vielä alkaneet, sanoo Viitasaari ja samaan yhtyy myös Jarmo, joka pelasi Ruskaturnauksessa viime vuonna. Kannustamisen lisäksi miehet ovat tavanneet turnauksessa vanhoja lentopallotuttuja.

– Valmentajakin (Arto Alanen) pelaa täällä. Niin ja ostettiin me 15 arpaakin, kertoo Martti lopuksi.

Tulokset

Miehet:
1. Uusikylä
2. Kauhajoen Karhu
3. Alajärvi
4. Rantatöysän Rynamo (RR)
5. Kyyjärven MHY
6. Perho.

Naiset:
1. Alajärven Ankkurit 1 (AA1)
2. Perho 1
3. Perho 2
4. Team Uusikylä
5. Lave
6. C-95
7. Hakat
8. Umbro
9. Uusikylän kokelaat

Miehistä kultaa voitti neljättä kertaa Uusikylä: Kari Kantonen (vas.), Ville Iiruu, Pasi Ollila, Jarkko Ketola, Raimo Kantonen, Tuomas Mäkelä (ed. vas.), Jukka Kantonen ja Jaska Ketola.
Naisista kultaa voittivat Alajärven Ankkurit: Noora Yli-Olli (vas.), Jonna Aho, Essi Puoliväli, Silja Polvi, Anni Siirilä, Silja Kangastupa (ed. vas.) ja Noora Levijoki.

Sponsorit

Uusikylän lentopalloilijat kiittävät osallistujia, kiertopalkinnon lahjoittanutta Finnlamellia sekä muita lahjoittajia hyvistä palkinnoista. Lahjoittajia olivat Luonto-, liikunta- ja nuorisomatkailukeskus Piispala (Kannonkoski), FinnWilla Oy (Alajärvi), Neste Alajärvi, Elokuvateatteri Alareksi (Alajärvi), Paletin Kenkä ja Urheilu (Kyyjärvi), Agrimarket Alajärvi, Järviseudun Varaosa Oy (Alajärvi), Rautia (Alajärvi), Parturi-kampaamo T:mi Suvi Pääkkönen (Alajärvi), Parturiliike Joensuu Eija (Alajärvi), Nordea (Karstula), Keskisen Kello Oy (Tuuri), Alajärven Lääkintävoimistelu Oy, Sepon Kulta (Kyyjärvi), Cafe & Restaurant Kyyjärven Paletti, Feedex Oy Ab (Kolppi), Kalustepiste Ky (Alajärvi), Viestintätoimisto Tavukatti (Jyväskylä) ja K-Extra Pitkänen (Alajärvi).

Päivi Kantonen, teksti ja kuvat