Turnausjuttu 2009

Ruskaturnauksessa ei ollut häviäjiä

Naisten Uusikylän voittajajoukkue: Essi Puoliväli (vas.), Anita Ketola, Päivi Sironen, Anne Kotanen, Eira Ruuhela (vas. ed.), Saija Penninkangas ja Mariella Penninkangas.

Lentopallon Ruskaturnaus pelattiin viime sunnuntaina Alajärvellä 12 joukkueen voimin. Pelit olivat tiukkaakin tiukempia ja miesten sarjan voiton vei yhden pisteen erolla Uusikylän joukkue. Voitto oli joukkueelle toinen peräkkäinen, minkä vuoksi heillä on nyt kaksi kiinnitystä Finnlamellin lahjoittamaan kiertopalkintoon. Naisissa turnausvoiton vei ensimmäistä kertaa Uusikylän joukkue. Tätä ennen kiertopalkinnon ovat vieneet kotiinsa Kyyjärven Kyky vuonna 2007 ja Alajärven Ankkurit vuonna 2008.

– Miehissä ja naisissa yksikään joukkue ei selvinnyt ilman pistemenetyksiä. Jokainen joukkue hävisi ainakin yhden erän, joten ylivoimaisia voittajia ei ollut. Miesten sarjassa kuka tahansa finaalikolmikosta olisi voinut voittaa, samoin naisissa. Etenkin nuorten D-tyttöjen osallistuminen oli hatunnoston arvoinen teko. Ruskaturnaus on tarkoitettu nimenomaan kaikille lentopalloilijoille iästä ja pelikokemuksesta riippumatta, sanoo turnauksen ”isä” Keijo Kantonen.

Yhdeksättä kertaa järjestettävä Ruskaturnaus pelattiin tutulla kaavalla, osa peleistä koulukeskuksessa ja osa JAMIn Alajärven toimipisteellä.

– Uusi sarjajako säilytti pelien mielenkiinnon loppuun asti. Turnauksessa pelattiin ensin alkusarja ja niiden jälkeen pudotuspelit. Jos ensimmäiset kaksi alkupeliä eivät menneet nappiin, oli joukkueilla vielä mahdollisuus petrata pudotuspeleissä, jotka olivat yhdestä pelistä poikki. Niiden perusteella joukkueet jaettiin alempaan ja ylempään loppusarjaan. Pelit olivat todella tiukkoja, osallistujia oli kiitettävästi ja talkooporukalla oli hyvä yhteishenki. Ensi vuonna, kun turnaus täyttää kymmenen vuotta, jatketaan samaan malliin, jos vain pelaajia riittää, lupaa Kantonen. Pelaajia Uusikylän lentopalloilijoiden järjestämässä turnauksessa oli Etelä-Pohjanmaalta ja Keski-Suomesta.

Pelit tasokkaita ja ajankohta sopiva

Tänä vuonna Ruskaturnaukseen osallistui viime vuoden tapaan kuusi miesten joukkuetta. Naisia taas oli mukana muutama joukkue vähemmän kuin edellisvuonna.

– Tälle vuodelle emme saaneet joukkuetta kasaan, kun pelaajilla oli työesteitä ja osa oli sairaana. Toivottavasti ensi vuonna päästään jälleen mukaan, sanoo perholainen Pia Salmi.

Ruskaturnauksessa Salmi on ollut mukana jo useana vuonna. Hän on pelannut naisten joukkueessa, mutta myös turnauksen alkuaikoina sekajoukkueessa yhdessä miehensä Karel Sären kanssa. Parhaimpina vuosina perholaisilta on ollut Ruskaturnauksessa jopa kaksi joukkuetta. Tänä vuonna naisten sarja pelattiin turnauksessa kolmatta kertaa.

– Nyt olemme tyttömme Jessikan, 5, kanssa yleisön puolella kannustamassa. Pelit ovat olleet tasokkaita, järjestelyt ovat hyvät ja ajankohta on sopiva, juuri ennen sarjapelien alkamista. Perhon joukkue on pelannut harjoittelumäärään nähden hyvin. He käyvät treeneissä kerran viikossa, kun suuri osa pelaajista on reissuhommissa. Pikkuisen enemmän heidän pitäisi seurata peliä kentällä, liikkua ja korjata omat virheet, Salmi kritisoi hymyssä suin.

D-tytöt -97 tuulettavat hyvän pallon jälkeen.

Nuorimmat pelaajat 12-vuotiaita

Ruskaturnauksen nuorimmat pelaajat pelasivat D-tytöissä. 12-vuotiaat alajärveläistytöt osallistuivat Ruskaturnaukseen ensimmäistä kertaa tavoitteenaan saada pelikokemusta.

– Tytöt ovat pelanneet yllättävän hyvin, vaikka ovatkin hävinneet. D-tytöissä pelaa 12 tyttöä, joista Ruskaturnaukseen lähti innolla mukaan yhdeksän. Aiemmin olemme pelanneet neljällä tytöllä kentällä, mutta nyt tämä vuosi on pelattu kuudella pelaajalla, joten siihenkin turnauksesta saa hyvin pelikokemusta. Hyvä, että tällaisia turnauksia viitsitään järjestää, sanoo D-tyttöjen ”Koutsi” Tapani Taipale, joka valmentaa tyttöjä nyt neljättä vuotta. Myös hänen oma tyttönsä Ella-Noora pelaa joukkueessa.

– Tytöt treenaavat kaksi kertaa viikossa ja suurin osa urheilee vielä muutenkin tanssin, hiihdon ja partion parissa. Tytöillä on hyvä porukka, eikä joukkueen välillä ole kitkaa. Power Cupistakin voitimme tänä vuonna hopeaa Oulusta ja kultaa Savonlinnasta vuonna 2008, sanoo ylpeä valmentaja.

Miesten Uusikylän kultajoukkue: Keijo Kantonen (vas.), huoltaja Raimo Kantonen, Jarkko Ketola, Pasi Ollila, Kari Kantonen, Joel Auranen (vas. ed.), Ville Iiruu ja Jaska Ketola. Kuvasta puuttuvat Tuomas Mäkelä, Jussi Ketola ja Jukka Kantonen.

Tulokset

Miehet:
1. Uusikylä
2. Kyyjärvi
3. Rantatöysän Rynamo
4. Perho
5. Lehtimäki
6. Alajärven Ankkurit

Naiset:
1. Uusikylä 1
2. LaVe
3. Kyyjärvi
4. Uusikylä 2
5. Hakat
6. D-tytöt -97

Sponsorit

Uusikylän lentopalloilijat kiittävät osallistujia ja lahjoittajia hyvistä palkinnoista. Lahjoittajia olivat Elokuvateatteri Alareksi, Neste Alajärvi, Agrimarket Alajärvi, Alajärven Kalustepiste Ky, Alajärven Osuuspankki, Betset Oy, Järviseudun Varaosa Oy, K-extra Pitkänen, Keskisen Kello Oy, Paletti Sport Oy, Parturi-Kampaamo T:mi Suvi Pääkkönen, Rautia Alajärvi, Suomen Rehu, Töysän Säästöpankki ja Viestintätoimisto Tavukatti Oy.

Päivi Kantonen, teksti ja kuvat