Turnausjuttu 2010

Ruskaturnaus vaati kisakuntoa

Illan viimeinen peli Uusikylä vastaan Alahärmän Kisa päättyi pistein 2-0. Kuvassa torjuvat Jaska Ketola ja Keijo Kantonen.

Lentopallon Ruskaturnaus vaati aiempia vuosia enemmän ponnisteluja niin pelaajilta kuin järjestäjiltä. Lähes 12-tuntiseksi venyneen turnauksen viimeinen peli sai päätöksensä yhdeksän jälkeen illalla. Miesten ykkössija ratkesi viidellä pikkupisteellä, minkä seurauksena Uusikylä lunasti pokaalin itselleen.

Ruskaturnauksen pelit olivat tasaisia. Miesten sarjassa Uusikylä ja Rantatöysän Rynamo voittivat kummatkin kymmenen erää, minkä vuoksi pikkupisteet ratkaisivat. Näissäkin tulos meni jännittäväksi, sillä Uusikylä sai +81 pistettä ja Rantatöysän Rynamo +76. Myös naisten A-sarjassa erävoitot menivät tasan. Nurmon Jymy A sai +74 pikkupistettä ja Saarijärvi +67. Naisten B-sarjassa ratkaisivat voitetut erät, joiden mukaan voittajaksi selviytyivät Nurmon naiset.

Jokaisen sarjan kolme parasta joukkuetta palkittiin mitalein, joiden lisäksi joukkue sai kiinnityksen kiertopalkintoon. Palkinnon voi lunastaa itselleen kolmella turnausvoitolla. Turnaukseen osallistui pelaajia Alajärveltä ja lähikunnista sekä Nurmosta, Evijärveltä, Saarijärveltä, Alahärmästä, Alavudelta ja Kokkolasta.

Ennätysmäärä joukkueita

Lentopallon Ruskaturnaus järjestettiin Alajärvellä viime lauantaina jo kymmenettä kertaa. Turnauksen järjestivät tuttuun tapaan Uusikylän lentopalloilijat. Aiempina vuosina hyvin onnistunut tapahtuma kohtasi tänä vuonna haastavimman vuotensa, kun aikataulut venyivät kolme tuntia.

– Miehet pelasivat yksinkertaisen sarjan yhdellä kentällä, jolloin pelejä tuli jokaiselle joukkueelle kuusi. Jos mukaan olisi tullut vielä yksi joukkue, olisi pelit voitu pelata kahdessa lohkossa, mikä olisi nopeuttanut turnausta, kertoo turnauksen ”isä” Keijo Kantonen.

Ruskaturnaus pelattiin Alajärvellä Jamin toimipisteellä sekä koulukeskuksella. Neljästä kentästä kolme oli varattu naisille. Naiset pelasivat kolmessa lohkossa, joiden mukaan joukkueet jaettiin A- ja B-sarjaan.

– Naisten alkupelit olivat niin tasaisia, että aikataulut venyivät. Ensi vuonna jako A- ja B-sarjaan täytyy olla selkeämpi ja se täytyy tehdä jo ilmoittautumisen yhteydessä, Kantonen pohtii.

Naisille pelejä tuli 6-7 per joukkue, minkä vuoksi Länsi (1) luovutti viimeisen pelinsä 0-2 vastustajan hyväksi.

– Tänä vuonna parannettavaa oli, ja otamme tästä opiksemme. Myös ilmoittautumista aikaistetaan, jotta ohjelmien tekoon jää enemmän aikaa, Kantonen toteaa.

Hanna-Riitta Viljanmaa (vas.) ja Susanna Koskinen rakastavat lentopalloa. Himo lajiin syttyi jo junnuna. Heille lentopallo on joukkuelaji, joka vaatii taktiikkaa ja toimii ”huonoina päivinä” erinomaisena stressinpurkajana.

Yhteistä pelikokemusta

Ruskaturnaukseen osallistuivat ensimmäistä kertaa Hanna-Riitta Viljanmaa ja Susanna Koskinen, jotka pelasivat Nurmon naisissa. Joukkue oli kasattu vasta tänä syksynä. Tämän vuoksi turnaus oli naisille ensimmäinen yhteinen kyseisellä porukalla, vaikka lentopalloa onkin pelattu useita vuosia aiemmin. Ruskaturnauksesta joukkue tuli hakemaan yhteistä pelikokemusta.

– Rakastan turnauksia. Niissä saa pelata monta peliä ja tunnelma on hauska, totesi Koskinen.

Nurmon naisilla pari ensimmäistä peliä meni tasan.

– Nyt alamme vasta päästä vauhtiin ja pelipaikatkin alkavat löytyä, he totesivat.

Idearikkaat naiset antoivat kehitysehdotuksia seuraaviksi turnausvuosiksi. Jatkossa järjestäjä voisi toimittaa otteluohjelmat ja säännöt etukäteen.

– Muutoin ajankohta ennen kauden alkua on hyvä. Pääseepä hiomaan kuvioita, naiset nauroivat. He lähettivät kiitoksensa myös järjestäjille.

– Hienoa, että ihmiset näkevät vaivaa ja järjestävät tällaisia turnauksia.

Merja Penninkankaan (vas.) ja Tuula Koivusaaren vapaa-aika kuluu lentopallon parissa. Viikolla tyttöjä viedään kolme kertaa harjoituksiin ja viikonloppuina peleihin.

Aikatauluongelma yleinen

Pelituntumaa hakemassa oli myös Länsi-Suomen C-tyttöjen aluejoukkue, joka pelasi Ruskaturnauksessa kahdella porukalla Länsi (1) ja Länsi (2). Joukkueita valmensi Markku Hautamäki, joka on aiemmin osallistunut Ruskaturnaukseen pelaajana. Hänestä turnauksen osallistujamäärä alkaa olla maksimissaan neljällä kentällä pelattaessa.

– Aikatauluongelma on yleinen joka paikassa, sille ei voi mitään. Tyttöjen peliä hieman hankaloitti syöttäminen. Aluejoukkueiden SM-turnauksissa saa syöttää vain alakautta, kun Ruskaturnauksessa hyväksytään myös syötöt yläkautta. Muutoin turnaus on ollut sitä, mitä tulimme hakemaankin, Hautamäki totesi.

Katsomossa AA96 (2) joukkuetta kannustivat alajärveläiset Merja Penninkangas ja Tuula Koivusaari. Joukkueessa pelasivat heidän tyttärensä Roosa-Maria Penninkangas ja Riina Koivusaari.

– Tytöt saavat paljon kokemusta. Itseluottamusta kasvattavat onnistuneet pallot, etenkin jos pelataan vanhempia ja kokeneempia pelaajia vastaan. Omaa ikäluokkaansa vastaan pelit ovat olleet tasaisia, Penninkangas arvioi.

Vaikka päivä venyi ja koulukeskus koettiin hieman sivuun jääväksi pelipaikaksi, jäi turnaus Penninkankaan ja Koivusaaren mielestä enemmmän plussalle kuin miinukselle.

– Jos tytöillä riittää intoa, niin tänne tullaan ilman muuta myös ensi vuonna, Penninkangas lupasi.

Nurmon Jymy A tuulettaa kultamitaliaan.

Tulokset

Naisten A-sarja:
1. Nurmon Jymy A
2. Saarijärvi
3. Perho
4. Uusikylä
5. Länsi (1)
6. Länsi (2)

Naisten B-sarja:
1. Nurmon naiset
2. AA96 (1)
3. Hakat
4. AA96 (2)
5. AA97

Miehet:
1. Uusikylä (1)
2. Rantatöysän Rynamo
3. Perho
4. Alahärmän Kisa
5. Uusikylä (2)
6. Eviita
7. Kokkolan Tiikerit B-pojat

Sponsorit

Uusikylän lentopalloilijat kiittävät osallistujia ja lahjoittajia hyvistä palkinnoista. Lahjoittajia olivat Agrimarket Alajärvi, Elokuvateatteri Alareksi, Etuovi, Härmän Kuntokeskus, Lasihuone Juha Kankaanpää Lappajärvi, K-Extra Pitkänen, K-maatalous Risto Kangas, Kodintarvike Eevertti Kyyjärvi, Kylpylä Kivitippu Lappajärvi, MHY Kyyjärvi, Neste Alajärvi, Nordea Karstula, Sepon Kulta Kyyjärvi, Osuuspankki Alajärvi, Paletti Sport Kyyjärvi, Rautia Alajärvi, Suomen Rehu, Säästöpankki Alajärvi, Remister Takuuremontit Jyväskylä ja Viestintä- ja mainostoimisto Tavukatti Jyväskylä. Kiertopalkinnot lahjoittivat Finnlamelli ja Keskisen Kello.

Päivi Kantonen, teksti ja kuvat

Katso lisää kuvia kuvagalleriasta.