Turnausjuttu 2011

Tasaiset pelit parasta Ruskaturnauksessa

Nuoret ottivat mittaa toisistaan: takana Länsi2 ja edessä AAC-98.

Lentopallon Ruskaturnaus pelattiin Alajärvellä lauantaina jo 11. kertaa. Joka syksyiseksi perinteeksi muodostunut turnaus sujui tänä vuonna ilman suurempia ongelmia. Viime vuonna 10-vuotisjuhlavuottaan viettäneen turnauksen aikataulut venyivät kolmella tunnilla, mutta tänä vuonna meni paremmin ja tapahtumassa keskityttiin liikunnasta nauttimiseen.

Ruskaturnaukseen osallistui kymmenen naisten ja kuusi miesten joukkuetta. Viime vuoden 18 ennätysjoukkueen määrästä jäätiin siis parilla joukkueella.

– Turnaus sujui hyvin otteluohjelmien puolesta ja aikataulutkin pitivät kohtalaisen hyvin paikkansa. Naisilla jako oli selkeä A- ja B-sarjaan, mutta miehissä olisi saanut olla enemmän joukkueita. Nyt miehet jaettiin kahteen kolmen joukkueen lohkoon, kun sopiva määrä olisi neljä joukkuetta per lohko, turnauksen ”isä” Keijo Kantonen arvioi.

Viime vuonna turnaukselle saatiin omat nettisivut www.ruskaturnaus.fi, joilla julkaistiin tänä vuonna otteluohjelmat ennakkoon. Sairastapaukset kuitenkin sekoittivat tilannetta, kun yksi miesten joukkue perui osallistumisensa vielä edellisenä iltana.

– Jatkossa täytyy harkita osallistumismaksun maksamista ennakkoon. Tällöin vältytään ehkä paremmin peruutuksilta, jotka taas vaikuttavat otteluohjelmaan. Eräs joukkue meinasi myöhästyä, kun heillä oli vielä vanhaa tietoa otteluohjelmasta, Kantonen kertoo, mutta toteaa samaan hengenvetoon, ettei sairastumisille voi mitään.

Konkareita ja täysin uusia joukkeita

Pelit olivat tänä vuonna tiukkoja. Keijo Kantonen arvioi, ettei mikään joukkueista ollut ”heittopussi”, mutta toisaalta mikään joukkeista ei ollut ylivoimainenkaan. Oli mukava huomata, että turnaukseen osallistui edelleen aiemmilta vuosilta tuttuja joukkeita, joiden lisäksi mukana oli täysin uusia porukoita.

– Rantatöysän Rynamo on ollut mukana jo turnauksen alkuajoilta lähtien ja alahärmäläisetkin ovat osallistuneet jo muutaman kerran. Myös nurmolaiset olivat tänä vuonna aktiivisia, sillä heiltä osallistui turnaukseen jopa kolme joukkuetta. Vanhojen konkareiden lisäksi nuoria oli mukana kiitettävästi. Esimerkiksi Possut-joukkue oli kerännyt pelaajansa Alajärven lukiosta ja Kuutosissa oli nuoria Seinäjoelta, Kantonen kertoo.

Lentopallon Ruskaturnauksen järjestivät Uusikylän lentopalloilijat, joiden hyväksi menee myös turnauksen tuotto. Talkootyölle perustuvan turnauksen tuotolla hankitaan muun muassa kyläkoululle uusia pelivälineitä.

– Ensi vuonna jatketaan jälleen. Pelaajien kannattaa antaa turnauksesta rohkeasti palautetta, jotta voimme kehittää tapahtumaa myös jatkossa. Palautetta voi antaa vaikkapa nettisivujen vieraskirjan kautta, Kantonen vinkkaa ja kiittää kaikkia osallistujia.

Seinäjoen Kuutoset antoivat viime vuoden voittajalle Uusikylä1:lle tiukan vastuksen.

Voittajille kiinnitys kiertopalkintoon

Naisten A-sarjan finaalissa kohtasivat Alajärven Ankkurit ja Nurmon Jymyttäret. Tasaisen alkusarjan jälkeen oli odotettavissa jännittävä finaali. Finaalissa kuitenkin huonot erien aloitukset kostautuivat Jymyttärille ja Alajärvi karkasi voittoon erin 2-0. Naisten pronssiottelu oli tasaisempi. Sen voitto meni Nurmon Jymylle erin 2-1 Nipon hienosta taistelusta huolimatta.

Naisten B-sarja oli kaikista sarjoista tasaisin. Siinä kultaa olisi voinut voittaa mikä tahansa joukkueista. Tällä kertaa kullan vei Länsi2, kun hopealle jäi AA-96 ja pronssia sai Hakat.

Miehillä ratkaiseva ottelu päättyi Uusikylän hyväksi erin 2-1, vaikka alkusarjan perusteella ennakkosuosikkina olleet Kuutoset olivatkin voittaneet Uusikylän jo alkulohkossa. Uudet tulokkaat Kuutoset tiputtivat viime vuoden hopeajoukkueen Rantatöysän Rynamon pronssisijalle.

Turnauksessa palkittiin jokaisen sarjan kolme parasta joukkuetta. Kultasijalle yltäneet joukkueet saivat kiinnityksen kiertopalkintoon, jonka voi lunastaa itselleen kolmella turnausvoitolla.

Tulokset

Naisten A-sarja:
1. Alajärven Ankkurit
2. Nurmon Jymyttäret
3. Nurmon Jymy
4. Nipo
5. Länsi1

Naiset B-sarja:
1. Länsi2
2. AA-96
3. Hakat
4. Uusikylä
5. AAC-98

Miehet:
1. Uusikylä1
2. Kuutoset
3. Rantatöysän Rynamo
4. Alahärmän Kisa
5. Uusikylä2
6. Possut

Kivaa oli ja palkinto tuli. B-sarjan voitto meni aluejoukkueelle eli Länsi2:lle.

Sponsorit mahdollistavat turnauksen

Uusikylän lentopalloilijat kiittävät pelaajia osallistumisesta sekä lahjoittajia hyvistä palkinnoista. Uudet kiertopalkinnot sponsoroivat Myllyahon Saha ja Kantosen Metalli (Virrat), kun taas naisten B-sarjan kiertopalkinnon lahjoitti jo aiemmin Keskisen Kello.

Muita lahjoittajia olivat tänä vuonna Agrimarket Alajärvi, Elokuvateatteri Alareksi, Etuovi.com, Feedex Oy Ab (Kolppi), Härmän Kuntokeskus, K-extra Pitkänen, Neste Alajärvi, Parturiliike Terttu Salminen, Pop Pankki Kyyjärven Osuuspankki, Rautia Alajärvi, Remister Takuuremontit, Suomen Rehu ja Viestintätoimisto Tavukatti.

Päivi Kantonen, teksti
Sari Kantonen, kuvat

Katso lisää kuvia kuvagalleriasta.