Turnausjuttu 2012

Ruskaturnauksessa ennätysmäärä joukkueita

Neljän joukkueen sekaturnauksesta 20 joukkueen syystapahtumaksi

Uusikylän Salla Peura iskee ja Alajärven Ankkurit -98 torjuu.

Alajärvellä järjestettävään lentopallon Ruskaturnaukseen osallistui tänä vuonna ennätysmäärä joukkueita. Kahdettatoista kertaa pidettävässä turnauksessa oli yhteensä 20 joukkuetta: naisten A- ja B-sarjassa kummassakin kuusi ja miesten sarjassa kahdeksan.

– Joukkuemäärä on nyt maksimissaan aikatauluun nähden. Naisten A-sarja oli todella tiukka, minkä vuoksi pelit hieman venyivät. Miesten pelit sujuivat melko joutuisasti, minkä ansiosta naisten pelejä pystyttiin siirtämään eri kentälle ja aikataulua saatiin kiinni. Viimeiset pelit pelattiin suunnitelmien mukaisesti iltaseitsemältä, kertoo turnauksen ”isä” Keijo Kantonen.

Ruskaturnaus oli myös kaikkien aikojen hyvätasoisin: esimerkiksi naisten A-sarjassa toiselle ja kolmannelle sijalle jäävät joukkueet hävisivät voittajalle vain yhdellä eräpisteellä. Muutoinkin kakkos- ja kolmossijan ero oli vain kolme pikkupistettä. Naiset pelasivat yksinkertaisen sarjan, kun taas miehillä oli kaksi lohkoa, välierät ja finaalipelit.

Verkolla ottavat toisistaan mittaa Uusikylän joukkueen Jaska Ketola (vas.) ja VaKiPaNojen eli Vaasan Kiiston Parhaat Nostajat Ilmari Katajamäki.

Uusia joukkueita ja vanhoja tuttuja

– Pelaajia oli todella laajalta alueelta. Miesten joukkueessa Papan Pallossa oli kokeneita pelaajia aina Etelä-Suomea myöten. Heillä oli myös pelaaja, joka on pelannut A-maajoukkueessa 160 ottelua, Keijo Kantonen kertoo.

Myös rannikkoseutu oli hyvin edustettuna. Joukkueita oli muun muassa Pietarsaaresta, Vaasasta ja Kokkolasta. Uusien joukkueiden lisäksi mukana oli myös vanhoja tuttuja, muun muassa Rantatöysän Rynamo.

– He ovat olleet innokkaina mukana jo useana vuonna. Nyt joukkueen vetäjä Rauno Ketola ajoi turnaukseen Naantalista asti, Kantonen kiittelee ja jatkaa harmitellen:

– Rantatöysän Rynamo on ollut monta kertaa kakkos- tai kolmossijalla. Voitto on ollut aina pienestä kiinni.

Elina Harju (vas.) ja Susanna Koskinen pitivät turnausta onnistuneena: uusia joukkueita oli mukavasti, minkä lisäksi turnauksessa näki myös vanhoja tuttuja.

Viimeinen peli ratkaisi sijoituksen

Uudet joukkueet piristivät turnausta myös seinäjokelaisten Elina Harjun ja Susanna Koskisen mielestä. He pelasivat Nipossa eli Nurmon Jymyssä ja osallistuivat turnaukseen jo kolmatta kertaa.

– Oli hyvä, kun turnaukseen osallistui uusia joukkueita, vaikka toisaalta oli mukavaa nähdä vanhojakin tuttuja, kuten Perhon porukkaa. Pelit ovat olleet tasaisia, viimeinen peli ratkaisee sijoituksen, naiset toteavat.

Yhteensä heille tuli päivän aikana viisi peliä, mikä on seinäjokelaisten mukaan sopiva määrä.

– Pelaamme kolmossarjaa ja olemme innokkaita kiertämään turnauksia. Ruskaturnaus on ajankohdaltaan hyvä, syyskuussa juuri ennen sarjakauden alkua. Tällaisia turnauksia saisi olla enemmän.

Ainut asia, mitä naiset olisivat halunneet muuttaa, oli tuomarointi.

– Olisi kivempaa, kun ei olisi tuomarivastuuta, koska meillä ei ole kenelläkään tuomarikorttia. Harvemmin tuomareita kuitenkaan on erikseen turnauksissa, Harju ja Koskinen toteavat.

Kiitosta saavat myös arpajaiset ja runsas palkintomäärä.

– Ostin kolme arpaa, joista kahdella voitin. Sain paidan ja mittanauhan eli aika hyvin kahdella eurolla, Harju kiittelee.

Harri Hemminki (vas.), Risto Lilleberg, Tiina Lilleberg ja Ritva Marjamäki kannustivat Laihian Lujan tyttöjä.

Sopivan haastavia porukoita

Laihialainen Harri Hemminki oli turnauksessa ensimmäistä kertaa. Hän oli kannustamassa Laihian Lujassa pelaavaa 16-vuotiasta tytärtään Miia-Mariaa.

– Eriä ei ole oikein voitettu, mutta kokemusta on saatu. Tytöt lähtivät innoissaan turnaukseen ja valmentajat ovat päässeet näkemään minkälaisella kokoonpanolla sarjakaudelle lähdetään. Osa tytöistä pelaa 2-sarjassa ja osa A-tytöissä. Ruskaturnaukseen tytöt muodostivat yhteisen joukkueen -96 ja -95 syntyneistä tytöistä, Harri Hemminki kertoo.

Hänestä Ruskaturnauksen kaltaisille tapahtumille on tilausta. Tytöt tarvitsevat pelejä ennen kauden alkua.

– Tyttöihin verrattuna täällä on sopivan haastavia porukoita. Tytöillä on varaa kehittyä ja silti täältä löytyy vielä haastetta, Hemminki arvioi.

Perhetapahtumassa pelataan yhdessä

Naisten A- ja B-sarjan sekä miesten sarjan kolme parasta joukkuetta palkittiin mitalein. Lisäksi joukkueet saivat yhden kiinnityksen kiertopalkintoon, jonka voi lunastaa itselleen kolmella turnausvoitolla. Kiertopalkinnot ovat sponsoroineet Myllyahon Saha, Kantosen Metalli Virroilta ja Keskisen Kello. Lisäksi miesten alasarjan voittaja sai pokaalin.

– Ruskaturnaus järjestetään ensi vuonna perinteen mukaan syyskuussa. Osallistujamäärä alkaa olla maksimissaan, joten kannattaa ilmoittautua ajoissa. Ruskaturnaus on eräänlainen perhetapahtuma, sillä turnauksessa voivat pelata isä ja poika, äiti ja tytär tai mies ja vaimo, Keijo Kantonen kertoo.

Tänä vuonna Ruskaturnauksen tulokset olivat seuraavat:

Naisten A-sarja:
1. Vaasan Vasama
2. Kokkolan Tiikerit
3. JeWo
4. Nurmon Jymy (Nipo)
5. Perho
6. Laihian Luja

Naisten B-sarja:
1. Tapsanit
2. Ylihärmä C-tytöt
3. Uusikylä
4. Jalasjärven Jalas
5. Alajärven Ankkurit -98
6. Hannele Team

Miehet:
1. Uusikylä
2. Rantatöysän Rynamo
3. Papan Pallo
4. Soini
5. VaKiPaNot
6. Old Boys
7. Kantosen Takomo & Pänttäämö
8. Perho

Ahkeria talkoolaisia: Julia ja Jenni Hautala ja Ulla Iiruu hoitivat kanttiinin mallikkaasti.

Kasvua ahkeralla talkootyöllä

Ruskaturnaus järjestettiin tänä vuonna 12. kerran. Tapahtuma on kasvanut vuosien saatossa kovalla talkootyöllä. Sen järjestävät Uusikylän lentopalloilijat.

– Alkuvuosina turnaukseen osallistui nelisen sekajoukkuetta, kun nyt mukana oli 20 joukkuetta. Yhteensä pelejä pelattiin 50. Tämän kokoinen turnaus ei rakennu itsestään, vaan sen eteen pitää tehdä paljon työtä. Kaikki talkoolaiset hoitivat tehtävänsä mallikkaasti ja sponsorit olivat hyvin mukana. Hävinneet joukkueetkaan eivät lähteneet tyhjin käsin, vaan heillekin haluttiin antaa pieni palkinto pizzalahjakortin muodossa, Kantonen kertoo.

Lahjoittajia olivat tänä vuonna Agrimarket Alajärvi, elokuvateatteri Alareksi, Etuovi.com, Halpa-Halli Alajärvi, Härmän Kuntokeskus, Järviseudun Varaosa, Keskisuomalainen, K-extra Pitkänen, Neste Alajärvi, Matkapeura, markkinointiviestintäyhtiö Mediasepät, Luonto-, liikunta- ja nuorisomatkailukeskus Piispala, POP Pankki Kyyjärven Osuuspankki, Raisio Agro, Rautia Alajärvi, Remister Takuuremontit, Sinebrychoff, Suomen Rehu, Tallink Silja Line ja Tavukatti.

Teksti: Päivi Kantonen
Kuvat: Päivi Kantonen ja Sari Kantonen

Katso lisää kuvia kuvagalleriasta.