Turnausjuttu 2013

Hyvähenkinen Ruskaturnaus avasi lentopallokauden

Kolmastoista Ruskaturnaus pelattiin lauantaina 21. syyskuuta hieman pienempänä kuin vuosi sitten. Tänä vuonna joukkueita oli pelaamassa yhteensä 14, kun edellisvuonna niitä oli parikymmentä. Miesten määrä oli pysynyt melko samana, mutta naisten joukkueita oli puolet vähemmän.

Lentopallon Ruskaturnauksen järjestävät Uusikylän lentopalloilijat. Turnauksen ”isä” Keijo Kantonen kertoo, että vaikka miesten joukkueita oli sama määrä kuin aiemmin, oli joukkueissa vaihtuvuutta edellisvuosiin verrattuna.

– Miehissä oli mukana uusia joukkueita. Kahdeksasta joukkueesta kolme oli tänä vuonna Keski-Suomesta ja myös Yli- ja Alahärmä, Perho sekä Kuortane olivat hyvin edustettuina. Naisissa taas oli paljon aiemmilta vuosilta tuttuja porukoita, Kantonen kertoo.

Porukoiden vähyyttä etenkin naisissa selittivät osaltaan päällekkäiset menot, peliporukoiden hajoamiset ja äitiyslomat. Jos joukkueiden vetäjät eivät pääse pelaamaan, jää usein koko joukkue pois.

Kyyjärven Kyky ja Ruskaturnauksen uusi tulokas Fighters ottavat mittaa toisistaan.

Joukkue kokoon Facebookissa

Eräs joukkueiden kokoajista oli lapualainen Pekka Hertteli, joka pelasi Fightersissa. Hän pelasi turnauksessa toista kertaa, kun muut joukkuekaverit olivat mukana ensimmäistä kertaa.

– Pelasin pari vuotta sitten Uusikylän kakkosjoukkueessa. Tänä vuonna yritin saada kasattua joukkuetta lapualaisista, mutta pelaajia ei löytynyt tarpeeksi. Niinpä laitoimme porukan, jossa on lapualaisia ja ylihärmäläisiä pelaajia, Hertteli kertoo.

Ruskaturnauksen hän löysi sattumalta googlettamalla pari vuotta sitten. Tänä vuonna turnaus oli ensimmäistä kertaa myös Facebookissa.

– Pekalta tuli Facebookissa viestiä porukan kasaamisesta. Emme ole aiemmin pelanneet yhdessä tällä kokoonpanolla. Pelaan Ylihärmässä kakkossarjaa ja osa meistä pelaa nelosta. Tänään on ollut vähän hakemista: mukaan on mahtunut hyviä suorituksia ja välillä peli on ailahdellut. Hyvä henki on kaikista tärkein, toteaa ylihärmäläinen Matias Kuikka.

Fightersia kannusti katsomossa ylihärmäläinen Saija Huhtala.

– Olen kiertänyt poikien pelejä ja olen yleensä ainoa kannustaja mukana. Lentopallo on mielenkiintoista ja mukavaa ajanvietettä seurata. Fightersilla turnaus alkoi hieman huonosti, mutta loppua kohti pojat ovat parantaneet. ”Vanhat” miehet lämpenevät vähän hitaasti, Huhtala vitsailee.

Matias Kuikalle ja Pekka Herttelille hyvä fiilis oli tärkeintä. ”Ruusuja siitä, että tällaisia turnauksia jaksetaan järjestää. Toivottavasti tapahtuma säilyy ja joukkueet lähtevät mukaan tulevinakin vuosina.”
Saija Huhtala kannustaa kavereitaan, jotka pelasivat Fightersissa. Turnauksessa kiitosta saivat hyvin paikkansa pitäneet aikataulut.

Lapsuusmaisemiin pelejä katsomaan

Katsomossa Alajärven ja Kyyjärven joukkueita kannusti nykyisin Kurikassa asuva, alajärveläissyntyinen Elias Murto. Ruskaturnauksen katsomossa hän oli jo toista kertaa.

– Laji kiinnostaa, kun olen itse pelannut aiemmin. Juniorina pelasin Alajärven Ankkureissa muistaakseni vuoteen 1998 asti. Sitten joukkuetta ei enää saatu kasaan, tuli muita harrastuksia ja laji jäi. Nyt olen opettajana Koulutuskeskus Sedun Kurikan yksikössä, jossa opettajilla on oma lentopalloporukka ja innostuin pelaamisesta jälleen, Murto kertoo.
Ruskaturnauksesta hän kuuli Facebookista, jossa Uusikylän lentopalloilijoihin kuuluva Juha-Matti Kantonen mainosti turnausta.

– Tulin samalla käymään lapsuuden kodissani, että pelkästään turnauksen takia en tullut Alajärvelle. Vaikka kyllähän Ruskaturnaus vaikutti ajankohdan valintaan, kun en kuitenkaan joka viikonloppu käy kotona, Murto kertoo.

Elias Murto kannusti Alajärven ja Kyyjärven joukkueita. Mietintämyssyyn jäi, josko Kurikan opettajista saisi turnaukseen ensi vuonna oman joukkueen.

Sama määrä pelejä joka joukkueelle

Ruskaturnaus pelataan joka vuosi ennen sarjakauden alkua. Tänä vuonna pienemmän joukkuemäärän vuoksi A- ja B-sarjoja ei ollut, vaan joukkueet pelasivat kahdessa lohkossa.

– Naisissa alkulohkojen jälkeen pelattiin ristikkäisottelut, josta voittajat menivät ylempään jatkosarjaan ja häviäjät alempaan. Miesten alkulohkoista kaksi parasta jatkoi välieriin ja kaksi heikointa pääsi pelaamaan sijoista 5-8, Keijo Kantonen kertoo.

Pelit olivat tiukkoja. Esimerkiksi naisten A-lohkon alkusarjan pelit päättyivät kaikki erin 1-1. B-lohkossa oli lähes yhtä tiukkaa. Miehissä A-lohko oli hieman kovempi, kun taas B-lohkossa oli enemmän hajontaa.

– Jokaiselle joukkueelle tuli viisi peliä. Se on sopiva määrä, mikä on pyritty pitämään joka vuosi. Kukaan ei lähde pelaamaan kahden tai kolmen pelin takia, ja viidessä pelissä saa jo hyvin harjoitusta tulevaa kautta varten, Kantonen toteaa.

Kiertopalkinto omaksi kolmella turnausvoitolla

Turnauksen kolme parasta joukkuetta palkittiin mitalein. Miehissä Uusikylän joukkue voitti Ruskaturnauksen kolmannen kerran, minkä ansiosta joukkue lunasti kiertopalkinnon itselleen. Naisissa pokaaliin sai kiinnityksen Alajärven Ankkurit -95. Lisäksi miesten ja naisten alasarjojen voittajajoukkue sai pokaalin.

Ruskaturnauksen 2013 tulokset: Naiset: 1. Alajärven Ankkurit -95, 2. Perho, 3. Kokkolan Tiikerit, 4. Nipo, 5. Alajärven Ankkurit -98 ja 6. Uusikylä. Miehet: 1. Uusikylä, 2. Kyyjärven Kyky, 3. Alahärmä, 4. Kantosen Takomo & Pänttäämö, 5, Fighters, 6. Pallonsurma, 7. Perho ja 8. Karsky.

– Sponsorit ovat olleet kiitettävästi mukana joka vuosi. Tänä vuonna arvonnassa oli erilaisia lahjakortteja noin 400 euron edestä, minkä lisäksi tavarapalkintoja oli runsaasti. Iso kiitos lahjoittajille, pelaajille ja talkoolaisille, Kantonen kiittelee.

Sponsoreita olivat tänä vuonna Elokuvateatteri Alareksi, Alajärven Lämpö, Alajärven Apteekki, DeLaval, Feedex, Halpa-Halli Alajärvi, Härmän Kuntokeskus, JP-News, Jyväskylän kaupunginteatteri, Kahvakuulamies Tuomo Kilpeläinen, K-extra Pitkänen, Lasihuone Lappajärvi, Neste Alajärvi, Luonto-, liikunta- ja nuorisomatkailukeskus Piispala, POP Pankki Kyyjärvi, Raisio Agro, Rautia Alajärvi, Remister Takuuremontit, Saarenpää Alajärvi, Sinebrychoff, S-Rauta Alajärvi ja Teollisuushankinta.

Teksti: Päivi Kantonen
Kuvat: Päivi ja Sari Kantonen

Tulokset

Miehet
1. Uusikylä
2. Kyyjärven Kyky
3. Alahärmä
4. Kantosen Takomo & Pänttäämö
5. Fighters
6. Pallonsurma
7. Perho
8. Karsky

Naiset
1. Alajärven Ankkurit -95
2. Perho
3. Kokkolan Tiikerit
4. Nipo
5. Alajärven Ankkurit -98
6. Uusikylä

Tulokset 2013 pistetietoineen (pdf)

Katso lisää kuvia kuvagalleriasta.