Turnausjuttu 2014

Ruskaturnauksessa ennätysmäärä joukkueita ja pelejä

Alajärven Ankkurien B-tytöt torjuvat Ähtärin iskua.

21 joukkuetta, 59 peliä ja kymmenen tuntia, siinä neljästoista Ruskaturnaus lukuina. Lentopallon Ruskaturnaus pelattiin Alajärvellä lauantaina 20.9. ennätysmäärällä joukkueita. Vuonna 2012 mukana oli 20 joukkuetta, mutta tänä vuonna laitettiin yhdellä joukkueella paremmaksi. Kanttiinin puolella tämä tarkoitti 400 kahvikuppia, 190 leipää ja neljää pellillistä piirakkaa.

– Ilmoittautuminen vilkastui loppua kohti. Lopulta kyselyjä tuli vielä viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeenkin, jolloin turnaukseen ei enää mahtunut mukaan. Uusia joukkueita oli muun muassa Ähtäristä, Jyväskylästä ja Kortesjärveltä. Joukkueiden määrässä turnausta ei voida enää juurikaan kasvattaa, arvelee turnauksen isä Keijo Kantonen.

Ruskaturnauksen järjestävät Uusikylän lentopalloilijat. Ensimmäisinä vuosina mukana oli nelisen mies- ja sekajoukkuetta, kun nykyään turnauksessa on omat sarjat miehille ja naisille. Alkumetreiltä asti mukana ovat olleet perholaiset sekä Rantatöysän Rynamo. Viime vuosina turnauksen ovat löytäneet myös kokkolalaiset ja nurmolaiset.

– Eniten jännitti pitääkö aikataulu. Pelien pistekatto oli 21 ja otteluissa pelattiin kaksi erää eli pelit saattoivat päättyä myös 1-1. Aikataulu piti hyvin, osa peleistä pelattiin jopa hieman etuajassa, Kantonen kertoo.

Liisa Mäkipelkola (vas.) ja Ella Nummiola nauttivat turnauksen tunnelmasta.

Tuntumaa tulevaan kauteen

Naiset pelasivat A- ja B-sarjassa. Naisten A-sarjassa pelattiin ensin yksinkertainen sarja, sitten välierät ja finaali. Välierien häviäjät jatkoivat pronssiotteluun, jossa kohtasivat Nipo ja Isokyrö. Nipo voitti Isokyrön luvuin 2-0. Finaalissa nähtiin pienoinen yllätys, kun alkusarjan kolmonen Nurmon Jymy, ”Janet”, peittosi alkusarjan voittajan Kokkolan Tiikerit lukemin 2-0.

– Pelaamme naisten kakkossarjassa ja tulimme hakemaan kokemuksia tulevaa kautta varten. Meitä on täällä 11 tyttöä, osa vanhoja, osa uusia joukkueessa. Alkupelit menivät vaihtelevasti, mutta koko ajan parannettiin, kommentoivat Liisa Mäkipelkola ja Ella Nummiola Nurmon Jymystä.

Nurmon Jymyä ja etenkin Elina-tytärtään kannusti katsomossa seinäjokelainen, Risto Hoiska. Mies kertoo olleensa lentopallon kanssa naimisissa koko elämänsä: niin pelaajana, valmentajana kuin viime vuodet katsojana. Lentopallo on vienyt huonoon kuntoon olkapään ja polvet, mutta tuonut monia tarinoita ja kokemuksia, jopa SM-pronssia.

– Jossain vaiheessa kynttilää poltettiin kummastakin päästä. Nyt on ollut hauskaa, kun on voinut olla ”kärpäsenä katossa”. Ei tarvitse tilastoida, eikä valmentaa, olen vain ottanut kuvia ja katsellut tyttöjen peliä. Meidän Elina on uutena porukassa, joten turnauksesta on haettu tuntumaa tulevaan kauteen, mutta myös joukkueeseen, Hoiska toteaa.

Risto Hoiska on harrastanut lentopalloa lapsesta asti, ensin pelaajana ja valmentajana, nyt katsojana ja Elina-tyttären tukijoukoissa.

”Pitkä, leppoisa ja mukava turnaus”

Naisten B-sarjassa pelattiin yksinkertainen sarja, jokainen joukkue kohtasi toisensa. Jännitys säilyi aina viimeiseen otteluun saakka, jossa kohtasivat vielä turnausvoitosta taistellut Uusikylä ja ensimmäistä kertaa mukana ollut Ähtäri. Viimeisen ottelun vei Ähtäri luvuin 2-0, mikä tarkoitti sitä, että kulta meni Alajärven Ankkurien B-tytöille. Ähtäri nousi voitolla hopealle jättäen Uusikylän naiset pronssille.

– Luimme turnauksesta lehdestä. Pelaamaan tulimme kuuden naisen joukkueella. Jokaisella on lentopallotaustaa, mutta yhdessä emme ole pelanneet aiemmin. Turnaus on ollut pitkä, mutta tunnelma on ollut mukava ja leppoisa, kommentoivat Tiina Kiviniemi ja Sanna Vuorenmaa Ähtärin joukkueesta.

Tiina Kiviniemi (vas.) ja Sanna Vuorenmaa olivat mukana turnauksessa ensimmäistä kertaa.

Nuorimmat pelaajat yläasteikäisiä

Miehissä oteltiin kahdessa lohkossa. Lohkojen kolme parasta pääsivät pudotuspeleihin ja neljä heikointa tippuivat alempaan jatkosarjaan. Finaaliin tiensä raivasivat Herkkupyllyt ja Uusikylä. Tasaisen finaalin onnistui kääntämään voitokseen Uusikylä erälukemin 21-16 ja 21-19. Pronssin ratkaisivat Homenokat ja Kuortaneen Lentopallo (KuLePa). Tällä kertaa pronssin nappasi turnauksen uusi tulokas Homenokat Jyväskylästä lukemin 2-0.

Miesten alemmassa jatkosarjassa nähtiin tiukka kamppailu sijoista 7-10. Kuortaneen Lentopallon B-juniorit veivät alasarjan voiton, eli turnauksen sijan seitsemän, tiukasti pikkupistein. Yleisesti ottaen pelit olivat tasaisia ja taso edellisvuotta korkeampi.

– Iso kiitos kuuluu kaikille pelaajille, mukana oltiin hyvällä asenteella. Alajärven Ankkurien C-pojatkin osallistuivat turnaukseen ensimmäistä kertaa. Kyyti oli nuorille pojille vielä ehkä hieman kylmää, mutta sitkeästi ja ansiokkaasti pojat pelasivat. Vaikka sijoitus oli viimeinen, saivat pojat hyvää pelikokemusta, Kantonen kiittelee.

Alajärven Ankkureiden C-pojat taistelivat sinnikkäästi.
Perho ei onnistunut horjuttumaan Herkkupeppujen voittokulkua.

Kasvu vaatinut sponsoreita ja palstatilaa

Ruskaturnauksen kasvaminen on vaatinut paljon työtä ja palstatilaa paikallislehdissä. Joukkueet ovat lisääntyneet ja pelaajia on tullut mukaan koko ajan laajemmalta alueelta.

– Sponsorit ovat olleet todella hyvin tukemassa. Tänä vuonna miesten kiertopalkinnon lahjoitti EPM Metsä Oy. Kannonkosken luonto- ja liikuntakeskus Piispala antoi lahjakortin koko perheen kahden vuorokauden minilomaan ja AEG Powertools lahjoitti arvontaan akkuporakoneen, Keijo Kantonen kertoo.

Muita sponsoreita olivat elokuvateatteri Alareksi, Feedex, liikkumiskeskus FitFactory, Halpa-Halli Alajärvi, Järviseudun Varaosa Oy, K-extra Pitkänen, Kesport Alajärvi, Keskisuomalainen, Mediasepät Oy, Neste Alajärvi, Oivarauta, POP Pankki Kyyjärven Osuuspankki, Raisioagro, Rautia Alajärvi, Keski-Suomen Takuuremontit RemisteR, S-Rauta Alajärvi ja Sinebrychoff.

– Myös paikallislehdet ovat suhtautuneet meihin hyvin. Tähän mittakaavaan pääsemiseen on tarvittu näkyvyyttä lehdissä, siitä iso kiitos paikallismedioille, Keijo Kantonen kiittää.

Teksti ja kuvat: Päivi Kantonen

Nurmon Jymy tuulettaa jälleen yhtä pistettä.

Tulokset

Turnauksen kolme parasta joukkuetta palkittiin mitalein. Lisäksi kultajoukkueet saivat kiinnityksen kiertopalkintoon, jonka voi lunastaa itselleen kolmella turnausvoitolla.

Naiset A-sarja:
1. Nurmon Jymy
2. Kokkolan Tiikerit
3. Nipo
4. Isokyrö
5. Jurvan Urheilijat

Naiset B-sarja:
1. AA B-tytöt
2. Ähtäri
3. Uusikylä
4. Kortesjärvi
5. AA Cat
6. Kätevät

Miehet:
1. Uusikylä 1
2. Herkkupyllyt
3. Homenokat
4. KuLePa
5-6. Rantatöysän Rynamo ja Uusikylä 2
7. KuLePa B-pojat
8. Amnes Group
9. Perho
10. AA C-pojat

Tulokset 2014 pistetietoineen (pdf)

Katso lisää kuvia kuvagalleriasta.