Turnausjuttu 2019

Tasaväkistä taistoa ja pelaamisen iloa

Ruskaturnauksen 19. kerta keräsi mukaan 21 joukkuetta

Pannuhuoneen Ponnistus juhlii miesten yläsarjan voittoa! Kuva: Sari Kantonen

Ruskaturnauksessa Alajärvellä 21.9.2019 nähtiin taas aitoa pelaamisen iloa sekä iloisia tuuletuksia onnistumisten jälkeen, kun 21 joukkuetta ottivat mittaa toistensa paremmuudesta. Miesten joukkueita oli tällä kertaa mukana yhdeksän ja naisten joukkueita 12.

 

Ruskaturnaus vetää osallistujia kaukaakin. Pelaajia tuli muun muassa Kiuruvedeltä, Iisalmesta, Kurikasta, Kauhavalta, Nurmosta, Alajärveltä, Perhosta, Ähtäristä ja Lappajärven Itäkylästä.

Järjestelyistä päävastuun kantaa Uusikylän kyläyhdistys, ja pitkälti Keijo Kantonen, joka on koko turnauksen alulle laittanut jo 19 vuotta sitten. Kaikki alkoi pienestä, ja vuosien saatossa joukkueiden määrä on kasvanut tasaisesti. Parhaimmillaan joukkueita on ollut 25, viime vuosina noin 20–21.

– Onneksi näitä apureita ja hyviä yhteistyökumppaneita on riittänyt. Ei tätä yksin järjestetä, sillä pelejä pelataan yhtä aikaa neljällä kentällä ja kahdessa salissa, toteaa Kantonen.

 

Kultaa puolustamassa

Arja ja Väinö Valli olivat tulleet Alavudelta seuraamaan tyttärensä Kirsin pelejä. Arja-äiti kertoi mielellään kannustavansa kaikkia joukkueita hyvien suoritusten osalta. Hän myös kehui kahviopalveluja ja turnauksen yleisiä järjestelyjä.

Väinö (vas.) ja Arja Valli (oik.) tulivat seuraamaan tyttärensä Kirsin (kesk.) pelejä Alavudelta. Kuva: Suvi Kantonen

– Olemme olleet täällä ennenkin. Tytär on pelannut lentopalloa jo pienestä pitäen, ja aina kun on mahdollisuutta ollut, niin mukana on kuljettu.

Kirsillä sattui olemaan ottelutauko juuri haastatteluhetkellä, joten hänkin ehti istahtaa pienen tuokion vanhempiensa luona katsomossa. Kirsi on pelannut lentopalloa 6-vuotiaasta lähtien, pelaa nykyisin 2-sarjaa, jossa Nurmon Jymyn joukkueella sijoittuivat viime vuonna kolmanneksi.

Kirsi on  osallistunut Ruskaturnaukseen ensimmäisen kerran jo vuonna 2010.

– Viime vuonna tuli turnauksessa naisten A-sarjan voitto, joten onhan sitä nyt puolustettava oikein tosissaan, naurahtaa Kirsi.

Lentopalloilussa häntä kiinnostaa monipuolisuus.

– Pallo on pyöreä, pelissä tilanteet muuttuvat nopeasti, ja tämä, jos mikä, on joukkuepeliä, jatkaa liberon paikkaa pelaava Kirsi.

 

Tiivistahtisia ja tasokkaita pelejä

Miesten otteluissa näkyi ja kuului hurtti huumori, jota pelaajat huutelivat toisilleen.Välillä käytiin tiukan pallon jälkeen jopa kättelemässä vastustajaa verkon toisella puolella kiittäen komeasta lyönnistä, joka jäi omalle puolelle. Rentojen alkupelien jälkeen tilanne kuitenkin selvästi muuttui ja välieräotteluissa palloa lyötiin jo oikein kunnolla.

Unto Remes (kolmas vas.) halusi kuvaan koko joukkueensa välieriä odotellessa. ”Saas nähdä joudutko vielä uudestaan kuvaamaan, kun mitalit on kaulassa”, hän tuumasi. Ja niinhän siinä kävi – joukkue sijoittui turnauksen kakkoseksi. Kuva: Suvi Kantonen

Unto Remes oli tullut pelaamaan Kiuruvedeltä. Hänen joukkueensa koostui Rytkyn Ukoista. Remes kertoi olevansa mukana jo neljättä kertaa. Tiedon Ruskaturnauksesta hän löysi aikoinaan netistä.

Remeskin on pelannut kakkos- ja kolmossarjoissa, mutta nykyisin lentopalloa pelataan pari kertaa viikossa kyläkoululla leppoisissa yhdessäolon merkeissä. Pieniä muutoksia joukkueelle on tullut turnaukseen osallistujien osalta vuosittain, mutta korkeintaan yksi tai kaksi pelaajaa aina välillä vaihtuu.

– Täällä on hyvät järjestelyt, tiivis tahti peleissä ja tasokkaita pelejä, siksi tänne on aina mukava lähteä kaukaakin. Mitalia lähdettiin hakemaan, mutta saas nähdä, miten tässä käy. Seuraava peli on voitettava, että selvitään jatkoon, nauroi kentälle välieriin kiirehtinyt Remes.

 

”Ei yhtään siimaa”

Lentopalloilun yhteydessä kuuluisia sanoja valmentajilta on toki monenlaisia, mutta jos kuunteli Pannuhuoneen Ponnistuksen päävalmentaja Ville Pekkasta tuokion, niin sanavarastosta pelin tiimellyksessä kuuli esimerkiksi seuraavia: Älä anna yhtään siimaa! Ei mitään ilmaiseksi. Rauha, rauha, vielä, vielä. Hyvä maski siihen nyt! Nyt äijät täysillä! Hei, nyt pitää tehdä kunnolla töitä. Nyt mennään!

”Menehän sinä kuvaaja siitä muualle”, näyttää Pannuhuoneen Ponnistajien päävalmentaja. ”Peli on kuule kesken”, hän jatkoi. Näin sitä pitää sitoutua valmennuksenkin tehtäviinsä. Muuten ei voitto irtoa! Kuva: Suvi Kantonen

Kävipä valmentaja niinkin kuumana, että ajoi meikäläisen pois ottamasta kuvaa tuumaten, että meillä on peli kesken, painu pois kuvaamasta. No, Pekkanen oli kuitenkin loppujen lopuksi herrasmies ja pyysi käytöstään anteeksi heti pelin jälkeen kolmeen eri kertaan. Loppujen lopuksi nämäkin ovat vain hauskaa ajankulua katsojille.

 

Ensi vuonna juhlaturnaus

Tänäkin vuonna pysyttiin Keijo Kantosen mukaan yllättävän hyvin aikataulussa pelien osalta. Aamulla klo 9.00 alkanut turnaus päättyi viimeisten pelien osalta klo 18.30.

Ensi vuonna on sitten jo järjestyksessään 20. kerta tälle turnaukselle. Juhlavuotta järjestäjät jäävät odottelemaan innolla. Keijo Kantonen toivoo, että silloin päästään pelaamaan jo uuteen halliin, jossa on enemmän tilaa katsojille, kahvioon ja järjestelyihin.

Jape-Volleyn joukkue lämmittelemässä reippaan musiikin tahdissa ennen sijoituspelejä. Kuva: Suvi Kantonen

Tulokset

Naisten A-sarja:

Mitaleista kullan osalta taistelivat Nurmon Jymy vastaan Janet. Ensimmäinen erä meni selvästi Nurmon Jymylle pistein 21–9, mutta toisessa erässä Janet nousi kovaan kiriin erän puolessa välissä. Se ei kuitenkaan ihan riittänyt, vaan Nurmon Jymy vei toisen erän pistein 21–20 ja voitti näin koko turnauksen. Kolmannesta sijasta pelasivat vastakkain Matamit – Perho. Matamit oli tällä kertaa parempi voittaen pronssiottelun 2–0. Perho oli neljäs ja viidenneksi jäi Bennut.

Naisten B-sarja:

Joukkueita B-sarjassa oli kaikkiaan seitsemän. Päivän viimeisenä pelattu kultaottelu Jymyttäret – NiPo päättyi NiPon voittoon erin 2–0 (14–21, 18–21). Pronssipelistä käytiin kamppailua Nimettömät – Uusikylä. Ensin joukkueet voittivat yhden erän kumpikin, jonka jälkeen pelattiin kolmas erä kymmeneen pisteeseen. Sen voitti Uusikylä selvin numeroin 10–2, joten pronssia Uusikylälle. Nimetön oli neljäs, Jape-Volley viides, sijalla kuusi Kurikan Ryhti ja seitsemäs oli Hymy.

Miehet:

Pannuhuoneen Ponnistus Alavudelta pisti jälleen kovalla pelillään muiden joukkueiden miehet kyykkyyn napaten turnauksen voiton miesten ylemmässä loppusarjassa. Kultaotteluun Pannuhuoneen Ponnistus sai vastaansa Rytkyn Ukot Kiuruvedeltä. Erät menivät Pannuhuoneen Pojille 2–0 (21–10, 21–19). Pronssimitallit laitettiin tässä Ruskaturnauksessa Kulepan joukkueen pelaajien kaulaan, ja Uusikylän joukkue sijoittui neljänneksi.

Alasarjan osalta Puukädet näyttivät mallia muille voittaen loppuottelussa Perhon joukkueen. Kolmanneksi tuli Kynnelle Kykenevät, neljäs oli HaHa ja viidenneksi jäi lopulta Itäkylän joukkue.

Naisten A-sarjan voiton vei Nurmon Jymy! Kuva: Sari Kantonen

Yhteistyökumppaneita reilu kolmekymmentä

Järjestäjien puolesta Kantonen kiittelee kaikkia yhteistyökumppaneita, palkintojen lahjoittajia, talkoolaisia, sekä tietysti pelaajia, jotka jaksavat vuodesta toiseen kerätä joukkueita turnaukseen.

Tänä vuonna yhteistyökumppaneita olivat: Metsänomistajat Suomenselkä, OP Alajärvi, Alajärven Lämpö Oy, Alajärven Sähkö Oy, Lähitapiola Etelä-Pohjanmaa, Piispala, Ähtäri Zoo, Halpa-Halli Alajärvi, Nelimarkan Leipomo, Hierontapiste Leppis, parturi Boom Brothers, Sirpan Hierontapaletti, Parturi-kampaamo M.O.W, Alareksi, Saarenpää Oy Alajärvi, Alajärven Apteekki, Info Kirjakauppa, Alvariini, K-Supermarket Alajärvi, K-Rauta Alajärvi, S-Market Alajärvi, Kymppiosat Ky, Parturi-kampaamo Unelma, Järviseudun Varaosa Oy, Syaani, MetsäTissue, FinnKatsastus Oy, Hankkija Alajärvi, K-Market Vinkki, K-Kauppa Pitkänen, DeLaval, Pirren Jalat, Palkinto-Asema Oy Ikolan Kulta ja Lantmännen Feed.

 

Teksti ja kuvat: Suvi Kantonen

Katso lisää valokuvia turnauksesta:
https://www.syaani.fi/ruskaturnaus/category/kuvagalleria/